De speakers in de Tesla model 3 zijn aardig. Ik heb echter een betere vervanging gevonden door deze speakers.

De voor speakers zijn 2x 4″ mid-range speakers. Deze gaan we vandaag vervangen voor betere exemplaren. Een passende versie van 100cm kon ik niet vinden. In plaats daarvan hebben ik een perfect passend frame gevonden met 80mm speakers.

Dit zijn de AUDIO SYSTEM EX 80 SQ + LSR BMW I speakers.

>AUDIO SYSTEM EX 80 SQ + LSR BMW I speakers

Montage:

Moeilijkheidsgraad: 3 van 5

Het vervangen van de speakers is een klein klusje als je tenminste weet waar je moet beginnen. 


Benodigdheden:


Beschrijving:

Als eerst heb ik een nieuwe draad gesoldeerd aan de speakers. een stukje speakerdraad van ongeveer 10cm. Hieraan heb ik een metalen pinnetje gesoldeerd. Deze past dan perfect in de bestaande speaker aansluiting.
Als metalen pinnetje had een stukje afgeknipt van een electronica-weerstand welke ik had liggen. De gesoldeerde connectie heb ik vervolgens afgedekt met een klein stukje krimpkous.

Speakers zijn klaar voor montage.

Montage:

Voor de montage moet je de bescherming van de A-stijl een stukje lostrekken. De speakercover welke over de hele lengte van de auto loopt zit daar nl. vast onder.
Als je deze hebt losgetrokken kan je de speaker cover losmaken door een removal tool te gebruiken. Deze kan je hier vinden.
Hier zijn diverse video's van te vinden op youtube

Het losdraaien van de bestaande speaker is wel een klusje. De laatste schroef kan je nl. niet met een normale schroevendraaier verwijderen. Hiervoor had ik een aparte houder gekocht. Deze kan je er net tussen duwen.

TIP: bevestig wat dubbel breed schilders tape op het raam boven de speaker. Dan beschadig je het raam niet. Dek ook het gat naast de speaker af, als je dan een schroef verliest of een bitje dan valt deze tenminste niet het dashboard in....

Als de speakers zijn losgedraaid moet je met een kleine metalen klip (of een dunne bek-tang) de connector verwijderen van de speaker.

De metalen pinnetjes van de nieuwe speakers passen perfect in de bestaande connector. Let goed op de + en de - van de speaker.

In mijn Tesla model 3 was het dit:
LINKS + geel
LINKS - zwart/bruin
RECHT + oranje
RECHTS - zwart

Draai vervolgens wat elektra tape om de connectie heen. Dan gaan de connectoren niet los. 

Vervolgens je speakers even testen. Bij mij was het verschil enorm! Uiteraard had ik al een losse tweeter aansluiting gerealiseerd in mijn volgende blog.