Menu
Your Cart

Meest gestelde vragen over stuurwielbedieningen

Hieronder vind je de meest gesteld vragen over stuurwiel bedieningen.

Je kan onze stuurwiel bedieningen hier vinden.

Mocht je nog steeds vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Een stuurwielinterface is een apparaat of adapter welke je nodig hebt om de bestaande knoppen van het stuurwiel te gebruiken voor het bedienen van de nieuwe after-market multimedia autoradio of navigatie. Een stuurwielinterface wordt ook wel een stuurbediening interface, stuurwiel radiobediening, stuurwiel bediening autoradio of een swi genoemd.

Een stuurwielinterface wordt ook wel een stuurbediening interface, stuurwiel radiobediening, stuurwiel bediening autoradio of een swi genoemd. Dat zijn dus allemaal dezelfde producten.

Er zijn veel versies van stuurwielbedieningen beschikbaar. Zelfs meerdere interfaces voor het zelfde automerk/type. Controleer goed of je voertuig genoemd wordt in de omschrijving. Soms zijn er uitzonderingen voor bepaalde displays en radio's welke al in de auto zitten. Er is maar een enkele optie, dan is die goed. Is er twijfel over welke interface je nodig hebt, neem dan contact met ons op.

De stuurwiel interface zit tussen de radio en de stekkers welke in de originele radio zaten. De stekkers aan een kant van de stuurwiel adapter zijn specifiek voor de auto. De stekkers aan de andere kant zijn meestal een universele ISO aansluiting. Deze ISO aansluiting zit op de meeste vervanging (after-market) autoradio's.
Tevens is er een lead nodig tussen de stuurwiel interface en de radio. Deze stuurt de signalen door van de stuurwiel controller en vervolgens naar de autoradio.

We hebben diverse lead in ons assortiment. Zorgt altijd voor de juiste lead, anders werkt de stuurwiel interface niet goed!

We hebben leads voor de volgende autoradio merken:

 • Alpine
 • Blaupunkt
 • China HU
 • Clarion
 • Digital dynamic
 • JVC
 • Kenwood
 • Multilead (geschikt voor meerdere type autoradio's
 • Panasonic
 • Pioneer
 • Sony
 • Zenec

Let bij het kiezen goed of de lead bij de stuurwiel controller past. Dit staan meestal op de pagina vermeld.

Vraag ons bij onzekerheid over de lead welke je precies nodig hebt. Wij helpen je graag.

Dit is de gadviseerde volgorde voor het monteren van een stuurwiel bediening interface. 
LET OP: Houd deze volgorde altijd aan.
 1. Ontkoppel de accu of wacht tot de auto compleet in de slaap stand staat. Dit kan enkele minuten duren nadat het contact is verbroken.
 2. Demonteer de huidige radio
 3. Sluit de radiospecifieke lead kabel aan op de stuurwiel bediening interface en verbind het andere uiteinde met de nieuwe autoradio: dit kan een 3,5 mm-jackplug of een draadingang zijn, afhankelijk van het merk van de head-unit die wordt gemonteerd. Raadpleeg de installatiehandleiding van de head-unit voor meer informatie over waar u moet aansluiten
 4. Sluit de stekker van de interfacekabelboom aan de voertuigzijde aan op de stekker van de auto
 5. Verbind de aansluiting van de interfacekabelboom aan radiozijde (ISO) met de ISO-bus van de achteraf in te bouwen radio
 6. Sluit de 4/10/14-pins microfit-aansluiting aan op de ACV-interface
 7. Maak weer contact 
 8. Test de radio en de stuurwiel knoppen


Let goed op de 12V continue en de 12V geschakeld. Deze moet goed aangesloten worden aan de radio. Anders blijft deze aan nadat het contact uit is gezet.


Dit kan verschillende oorzaken hebben:
 • De volgorde van montage is belangrijk. Wordt dit niet gevolgd dan kan de stuurwiel interface niet werken
 • Is de lead wel goed aangesloten 
 • Is de lead wel geschikt voor de autoradio. Elke merk heeft zijn eigen lead
 • De stuurwiel interface is niet geschikt voor het voertuig. het kan zijn dat voor hetzelfde automerk en type toch een andere interface nodig is. Neem contact met ons bij twijfel.
 • De radio is niet geschikt voor stuurwiel bediening.

Indien je een versterker hebt, kan het zijn dat er geen geluid uit de speakers komt na het aansluiten van de stuurwiel bediening. De set heeft een remote aansluiting welke een signaal stuurt naar de versterker. Deze moet verbonden worden met de remote aansluiting van de radio.Bij de meeste stuurwielbedieningen zijn er extra draden voor de achteruitrijcamera, handrem en de snelheid aanwezig. De snelheidskabel (tacho) is nodig bij het aansluiten van oudere navigatie systemen. Deze gebruiken de kabel om de snelheid door te geven om goed te kunnen navigeren. Bij de meeste radio's is deze optie niet nodig. Je kan de draad dan afplakken. Het signaal voor de achteruitrijcamera is nodig voor het evt. activeren van de camera. Hiervoor moet je wel een relais gebruiken. De meeste camera's gaan aan als ze stroom krijgen. Dit loopt dan via de reguliere aansluiting. Mochten er nog vragen zin over deze aansluiting neem dan contact met ons op. Het signaal voor de handrem is ook nodig bij sommige autoradio. Bepaalde functionaliteiten (bijv. instellingen) kunnen alleen benaderd worden als de handrem is aangetrokken. Dan moet je deze kabel ook aansluiten.

Op sommige control boxen zitten er dipswitches om de juiste aansturing te doen van de meegeleverde lead. Dit zijn meestal de stuurbedieningen met een artikelnummer beginnend met 42.

Je kan deze instellingen voor de switches gebruiken:

Radio type/merk Dip1 Dip2 Dip3
Blaupunkt (externe aansturing met Mini ISO aansluiting) on off off
Alpine off off off
Clarion on on off
JVC on off on
Kenwood, met losse aansluiting on on on
Kenwood, met DIN-aanlsuiting on on on
Pioneer off on on
Sony off on on
Blaupunkt off on off
Zenec en Digitaldynamic off off on
Blaupunkt en China-HU (Key1 Key2 GND) off on off
Multikabel x x x

Met multilead kabel kan je diverse radio's aansluiten. Afhankelijk van het type/merk radio moet je de de juiste instellingen pakken welke hoort bij de radio in de tabel hier boven.

Bij sommige kabelbomen komen de kleuren niet overeen met de handleiding. Dit kan voorkomen bij de interfaces met een bijgeleverde lead, meestal artikelen beginnend met nummer 42.

De kleuren volgens de handleiding:

Het kan voorkomen dat de tacho kabel (op de afbeelding geel-groen) een andere kleur heeft, bijvoorbeeld bruin.
Dit is dan de draad welke uit pin 3 komt.

Het kan voorkomen dat niet alle koppen werken van het stuur. Dit ligt aan de radio. Sommige radio, meestal oudere types, kunnen kan niet de signalen ontvangen van het stuur via de CAN-bus. Dit kan resulteren in een geluidje uit de speakers of helemaal geen reactie aan de kant van de radio.

Als de handleiding niet is meegeleverd, of deze is niet duidelijk, neem dan contact met ons op. We sturen of de handleiding op of helpen je met het aansluiten van de stuurwielbediening.
Audio4cars installeert helaas de stuurwiel bediening niet voor je. Dit is een makkelijk klus welke goed zelf te doen is. Mogelijk kunnen er nog dipswitches worden ingesteld aan de buiten kant of aan de binnenkant van de controller. De handleiding geeft hier duidelijkheid in. Mocht je vragen hebben dan kan je contact met ons opnemen.
Als je geen ISO aansluiting hebt op je radio, dan hebben we geen oplossing voor je. Alle stuurwiel bedieningen worden geleverd met een auto specifieke aansluiting aan de ene kant en een ISO aansluiting aan de andere kant. Let goed op de aansluiting van de auto of deze goed past op de aansluiting van de interface. Past deze niet, dan moet je voor je voertuig een andere interface hebben.
We use cookies and other similar technologies to improve your browsing experience and the functionality of our site. Privacy Policy.